Sayfalar

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Başarısızlığın şifreleri


2014 - 2015 sezonu, pek çok kişi tarafından "dördüncü yıldız sezonu" şeklinde tanımlanıyordu. Fenerbahçe, elde ettiği son şampiyonlukla ezeli rakibi Galatasaray'ı yakalamıştı. 

Avrupa'da cezalı olan Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde felaket bir sezon geçiren Galatasaray'a karşı avantajlı görülüyordu. Özellikle ikinci yarıda fikstür avantajının Fenerbahçe'de olduğu da iddia ediliyordu. Ancak özellikle ligin son haftalarında rüzgar tersine döndü ve Galatasaray 20'nci şampiyonluğuna uzanarak dördüncü yıldızı takma onuruna erişti.

NEDEN BÖYLE OLDU?


Geriye dönüp bakıldığında şampiyonluğun kaybedilmesinde sorunlar bir çırpıda sayılabiliyor. Fenerbahçelilerin en çok eleştirdiği konu, takımı Nisan ayında şampiyonluğa ulaştıran Ersun Yanal'ın gönderilmesi ve yerine İsmail Kartal'ın getirilmesi olarak görünüyor. Sadece Diego'nun eklendiği takımın aynı kadro ve anlayışla daha etkisiz oynamasının sorumlusu olarak Kartal gösteriliyor...

KARTAL'IN ISRARLARI

İsmail Kartal, yanlış kadro seçimleri, yanlış hamleler; Diego'nun takıma monte edilememesi, Emenike gibi formsuz, Selçuk gibi katkısı sınırlı oyuncuda ısrarı nedeniyle eleştirilerin odağında. Sezonun son bölümünde takımdan ayrılacağını açıklayan ve eski performansını mumla aratan Kuyt'ın, sık sık sakatlanan takımın bel kemiği Emre'nin alternatifsiz olmaları da sorunlu kadro mühendisliği olarak tanımlanıyor... 

FORMSUZ OYUNCULAR

Fenerbahçe'nin oyunundaki düşüşü sadece İsmail Kartal'a bağlamak da haksızlık olur. Bir önceki sezonun yıldızları Sow, Kuyt, Emenike, Caner, Emre gibi isimler de beklentilerin altında aldında kaldı. Sow, 14 gole ulaşırken Emenike, ancak bir stoper kadar gol atabildi!

GERGİNLİK POLİTİKASI ARTIK SÜRDÜRÜLEMİYOR

Fenerbahçe, daha önce de krize girdiğinde bir açıklamayla gündemi değiştirir, yine pek sevilmez ama taraftarını birleştirirdi. Bu sezon bu yönteme eskisi kadar yoğun başvurulmadı. Hatta bazı maçlardan önce rakip takımları hakemleri baskı altına almaya çabalamakla suçladı. Ama yine de Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım hakemleri tehdit edmekten hak mahrumiyeti cezası aldı. 

TARAFTAR BÖLÜNDÜ

Fenerbahçe'de muhalif olmak, Aziz Yıldırım düşmanlığı olarak görülebiliyor. Yıldırım'ı desteklemek de yandaşlık... İkisinin arasında kalan Fenerbahçeliler belki en çok bu sezon büyük sıkıntı çekti... Aziz Yıldırım, kendisine muhalif olarak gördüğü taraftar gruplarına göz açtırmadı. Stadın boş kalmasını bile göze alarak bilet sattırmadı, kombineleri iptal etti. Coşkusuz futbol sonrası taraftarın giderek azalan ilgisi de buna tuz biber ekti. 

FENERBAHÇE'YE KATLİAM GİRİŞİMİ

Fenerbahçe'nin otobüsüne yapılan silahlı saldırı tüm Türkiye'de nefret uyandırdı. Otobüs şoförü Ufuk Kıran'ın yaralandığı saldırının failleri hala bulunamadı. Sarı lacivertliler belki de en büyük kırılmayı bu günlerde yaşadı. Yabancı futbolcuların büyük şok yaşadığı ve ayrılma kararı aldıkları iddia edildi. Fenerbahçe'nin önce liglere çıkmama restinde bulunması, sonra da hiçbir eylemde bulunmadan futbola devam kararı olması da çok eleştirildi.

TEK ADAM AZİZ YILDIRIM

Fenerbahçeli taraftarlar 33 maçtır takımın başındaki yetkili İsmail Kartal'ı hep yanlışları nedeniyle sorguladı ama artık eleştirilen odağına 17 yıldır başkanlık yapan Aziz Yıldırım alınıyor. Taraftarlar, sosyal medyada en çok Aziz Yıldırım'ın "Başarı İsmail Kartal'ın, başarısızlık benimdir" sözlerini paylaşıyor. Futbol takımının son 20 yılda 10 şampiyonluk kazanan Galatasaray'a 7 şampiyonlukla cevap verebilmesinin sorumlusu olarak da Aziz Yıldırım gösteriliyor. Tesisleşme hamleleri de taraftarı eskisi kadar heyecanlandırmıyor ve Yıldırım, "görevde en çok Galatasaray şampiyonluğu gören başkan" olarak tanımlanıyor. Aziz Yıldırım'ın takıma müdahaleleri de artık ilaç gibi görülmüyor... 

BAŞARININ YOLU

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a yönelik belki en ağır ve belki de en dikkat çekici eleştiriyi, geçen hafta yine TRT SPOR'da yayınlanan Kuşak Çatışması programında Serdar Ali Çelikler yaptı. Çelikler, kulübün lokomotifi futbol takımının tam tersine amatör branşların önemli başarılara imza atmasını, Aziz Yıldırım'ın o takımlara karışmaması olarak gösterdi... Çelikler şöyle diyordu: ''Amatör branşlar neden başarılı? 1. Sponsorlar 2. Dünya çapında hocalar 3. Aziz Yıldırım'ın o branşlardan anlamaması.''

Aziz Yıldırım, özellikle soyal medyada estirilen #AdayOlma çağrısına kulak vermedi ve yeniden yargılama sürecinin sonunu işaret etti. Yıldırım eğer kararını uygularsa Temmuz ayında görevini bırakacak. O zamana kadar günü kurtaracak hamleler mi yapılacak, futbol takımında 17 yıldır bir türlü sağlanamayan yapısal reformlara mı girişilecek birlikte göreceğiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder