Sayfalar

11 Ağustos 2012 Cumartesi

AL O MADALYAYI (!)

Olimpiyat Oyunları’nda normal olarak kazananları hatırlıyoruz. Hatırlamadığımız kaybedenlerin dışına çıkanlar ve gerek protestoları gerekse de itirazları sonrası tarihe geçenler de oldu. İşte onlardan bazıları…

ABD Basketbol Takımı / 1972
1972 Münih Olimpiyat Oyunları aklımızda İsrailli sporcuları yönelik terörist saldırı ve 7 rekorla 7 altın madalya kazanan yüzücü Mark Spitz ile hatırlanıyor ama bir başka olay da damgasını vurmuştu.
Erkekler basketbolda Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği finalde karşılaşmıştı.
ABD, ilk yarıyı 5 sayı farkla önde tamamlamış, son 10 dakikaya da 10 sayı farkla önde girmişti. Ne olduysa maçın son saniyelerinde oldu.
Maçın bitimine 3 saniye kala, serbest atış sonrası Sovyetler mola istedi. Bulgar hakem Artenik Arabadjan kabul etmedi ancak topu Sovyet takımına verdi. Sovyetler Birliği oyuncuları kalan 1 saniyelik sürede hücum şansından yararlanamadı ve Birleşik Amerikalılar sevince boğuldu.
Ancak maç burada bitmedi. Uluslararası Amatör Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Williams Jones, Sovyetlerin mola almasını ve süreye 3 saniye eklemesini sağladı. Jones’un böyle bir yetkisi elbette yoktu ama hakemler de bu yönde karar alınca takımlar üç saniyelik bir maç yaptı. Bitiş düdüğünden önce atılan basketle Sovyetler Birliği maçı 51-50 kazandı.
Madalya töreni ise ABD’li oyuncular olmadan yapıldı. Oyunların ardından Birleşik Amerikalı basketbolculara defalarca madalyalarını alma çağrısı yapıldı ama hiçbiri asla kabul etmedi. Madalyalar hala İsviçre’nin Lozan kentinde bir kasada tutuluyor.
Ara Abrahamian / 2008 
İsveçli güreşçi Ara Abrahamian grekoromen stil 84 kilo yarı final mücadelesinde çıktığı karşılaşmayı kaybetti ama iddiası hakemlerin hatalı karar verdiği yönündeydi. Altın madalya şansını kaybeden Abrahamian, bronz madalya mücadelesini kazandı ve sporcumuz Nazmi Avluca ile birlikte üçüncülük kürsüsüne çıktı. Madalyası boynuna takıldıktan sonra protestosuna başlayan Ara Abrahamian, usulca madalyasını boynundan çıkardı, kürsüye koydu ve seremoniyi yavaşça yürüyerek terketti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC’nin tepkisi sert oldu ve Ara Abrahamian’ın madalyası geri alındı.
Ibragim Samadov / 1992
ABD’li haltercinin durumu, yarışma tartısı avantajının aslında ne kadar önemli olduğuna yönelik bir örnek… 
Samadov ve sıkletinde ilk üç sırayı alan sporcular aynı ağırlığı kaldırmışlar ancak yarışma tartısı ağırlıklarına göre sıralanmışlardı. Birleşik Amerikalı sporcu buna “Olimpiyat ruhunun öldürüldüğü” iddiasıyla isyan etmiş ve madalyasını yere fırlatmıştı. IOC’nin bu harekete karşılığı, sporcuyu Olimpiyat Köyü’nden kovma ve madalyasını geri alma şeklinde olmuştu.
Hugo Wieslander ve F.R. Bie / 1912 
ABD’li atlet Jim Thorpe’un hikayesini daha önce konu etmiştik. Bu da hikayenin devamı:
1912 Stockholm Olimpiyat Oyunları’nın penthatlon ve dekatlondaki altın madalya kazanan sporcusu Jim Thorpe’un adını kazananlar listesinden silen organizasyon komitesi, dekatlon ikincisi İsveçli Hugo Wieslender ile pentatlon ikincisi Norveçli F.R. Bie’ye altın madalya vermek istedi. İki sporcu da madalyayı reddetti. Jim Thorpe’a çok geç verilen birincilik unvanına rağman madalyayı reddeden sporcular hala kayıtlarda diğer birinciler olarak görülüyor. 

Bu arada, 2012 Londra Olimpiyatı’nda da ilginç bir sonuca itiraz gerçekleşmişti. Güney Koreli eskrimci Şin A-Lam, epe yarı final mücaedelesinde son saniyede verilen puan sonrasında yenik ilan edilmişti. A-Lam, podyumdan inmeyerek sonuca itiraz etmişti. Gözyaşları dökerek yaklaşık bir saat protestosunu sürdüren Şin A-Lam’ın itirazları sonucu değiştirmemişti. Gelen haberler, organizasyon komitesinin özel bir ödül teklif ettiği ve Güney Koreli sporcunun bunu reddettiği yönünde…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder