Sayfalar

24 Temmuz 2013 Çarşamba

YARGITAY BAŞSAVCISI ONAMA İSTEDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnameyi tamamlayarak davaya bakacak Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderdi. Başsavcılık, şike davasında, aralarında Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de bulunduğu bazı sanıklar hakkında verilen mahkumiyet kararlarının onanmasını istedi.

Tebliğnamede, Aziz Yıldırım hakkında, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün onanması istendi.


TELEFON DİNLEMESİNDE DE AĞIR CEZADA GÖRÜLMESİNDE DE HUKUKA AYKIRILIK YOK

Savcılık tebliğnamesinde, soruşturma konusu suçun niteliği ve kapsamı, örgütün gizli çalışması nedeniyle delil toplamadaki güçlükler dikkate alındığında, telefon dinlemeleriyle elde edilen delillerden hüküm kurulmasında usul ve yasaya aykırı bir durum bulunmadığı belirtildi.

Tebliğnamede, Aziz Yıldırım'ın ve Olgun Peker'in kurduğu belirtilen örgütlerin faaliyetlerinin örgütlü suçların yargılanması için kurulan mahkemede yürütülmesinde hukuka aykırı bir durum bulunmadığı ifade edildi.

Savcılığa göre, Aziz Yıldırım ile Olgun Peker'in kurduğu iddia edilen örgütler arasında sıkı bir bağ yok ancak Aziz Yıldırım'ın örgütü Olgun Peker'den yardım alıyor. Olgun Peker'in örgütü, korkutucu gücüyle Fenerbahçe'nin maçlarına istediği hakemin atanması için Futbol Federasyonu'na baskı yapıyor. Bunun yanında Aziz Yıldırım, Olgun Peker'in gücünü muhalifleri sindirmek için de kullanıyor.

Aziz Yıldırım'ın kurduğu iddia edilen örgütün yapısı hakkında da bilgi verilen savcılık tebliğnamesinde, emirlerin, örgüt lideri olan sanık Aziz Yıldırım tarafından, örgüt üyeleri olan sanıklar İlhan Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Bülent İbrahim İşcen, Alaeddin Yıldırım ve Tamer Yelkovan'a, onlar tarafından da diğer örgüt üyelerine iletildiği belirtiliyor. Örgüt üyelerinin Aziz Yıldırım'ın emri dışında hareket etmediği de kaydediliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 167 sayfalık tebliğnamesinde, 93 sanıklı davanın temyiz istenen 85 sanığı hakkında inceleme yapıldı. 85 sanık hakkındaki 159 hükmün incelendiği tebliğnamede, 117 suç fiili için onama, 19 suç fiili için bozma, 3 fiil için düzelterek onama talep edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı şike davasında verilen cezaların büyük çoğunluğunun onanmasını istedi.

KİMLERİN CEZASININ ONANMASI İSTENİYOR?

Başsavcılığın "cezası onansın" dediği isimlerin başında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım var.

Yıldırım hakkında örgüt kurup yönetmek, şike ve teşvik suçlarından toplam 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Yıldırım gibi, Olgun Peker, Gaziantep Teknik Direktörü Bülent Uygun, Beşiktaş'ın eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Fenerbahçe yöneticilerinden Şekip Mosturoğlu cezalarının onanması talep edilen isimler..

"Cezaları hükme bağlansın" denenler içinde eski yıldız futbolcular da var. Bu isimler Ümit Karan ve İbrahim Akın.

Sadri Şener, Nevzat Şakar, Hikmet Karaman, Hasan Çetinkaya, Sezer Öztürk, Zafer Önder İpek, Sercan Yıldırım ve Korcan Çelikay hakkındaki beraat hükümlerinin onanması istenen tebliğnamede, Tamer Yelkovan hakkındaki beraat ve mahkumiyet kararlarının da onanması yönünde görüş belirtildi.

Tebliğnamede, Beşiktaş'ınn o sezon UEFA'ya gitmesi için Türkiye Kupası final maçının önemli olduğu belirtilerek, Adalı ile Tayfur Havutçu'nun, rakip takım oyuncularından İskender Alın ve İbrahim Akın ile görüşerek maçta iyi oynamamaları hususunda şike sözleşmesi yapmak için bu futbolcuların menajeri olan sanık Yusuf Turanlı ile irtibata geçtikleri anlatıldı.

Tebliğnamede, "Sanıkların asıl amacı futbolcuların transferini gerçekleştirmek değil, şike sözleşmesi yaparak maçı kazanmaya yöneliktir" denildi.

6222 sayılı Kanun uyarınca şike sözleşmesinin tamamlanmasından sonra edimlerin yerine getirilmesinin suçun oluşumuna engel teşkil etmediği belirtilen tebliğnamede, "Şike sözleşmesinin yapıldığı sübuta erdiğinden futbolcuların maçtaki performanslarının değerlendirilmesinin veya bu hususta bilirkişi raporu aldırılmasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Bu husus ancak yargılamanın uzatılması sonucunu doğurabilecektir" ifadesine yer verildi.

Tebliğnamede, bu doğrultuda Tayfur Havutçu, İbrahim Akın ve İskender Alın hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin de onanması istendi.

Bu süreçten sonra söz sırası Yargıtay 5'inci Ceza Dairesinde olacak. Bağlayıcılığı olmamakla birlikte ceza daireleri genellikle başsavcılığın hazırladığı tebliğname doğrultusunda karar veriyor.

Eğer ceza dairesi kararın bozulması yönünde karar verirse Yargıtay Başsavcılığının itiraz hakkı bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder