Sayfalar

16 Nisan 2013 Salı

SPOR FİLMLERİ: DALGALARA KARŞI (SOUL SURFER)

SPOR FİLMLERİ: DALGALARA KARŞI (SOUL SURFER)

Televizyona "maç yoksa bir şey yok" muamelesi çeken biriyim. İşim gereği tüm günüm monitörlerin karşısında geçiyor. Dinlenmek için televizyon seyretmeyi tercih ettiğimde birkaç dizinin yanında ilgimi yine "içinden spor geçen filmler" çekiyor.



2bucukluk'a aldığım ilk film, son seyrettiğim film oluyor: Digiturk'te Dalgalara Karşı adıyla gösterilen Soul Surfer. Umarım devamı gelir.

Film, Bethany Hamilton adlı Hawaii'de yaşayan 13 yaşındaki surf tutkunu bir genç kızın hikayesini anlatıyor.

Bethany, kendisini surf yapmak için doğmuş biri olarak tanımlar ve ayrıca başarılıdır. Güzel günler, 2003 yılında köpek balığı saldırısı sonrası kolunu kaybetmesine kadar sürer. Bundan sonrası daha zor ancak hem kendisine hem de çevresine ilham vericidir.

Gerçek bir hayat öyküsünden uyarlanan filmde engelli sporcuların hisleri, hayatlarını devam ettirirken karşılaştıkları zorluklar, giriştikleri rekabette engelsiz sporculardan ve çevrelerinden beklentileri hiç de ajitasyona girmeden anlatılıyor. Saçına tek başına toka bile takamayan, giyinemeyen bir kişinin azimle sörf tahtası üzerinde ayakta kalma çabasına hayranlık duyuyorsunuz. Bu kişi aynı zamanda ulusal yarışmaya katılıyor, ilk beşte yer alıyor ve hatta yetmiyor Tayland'da yaşanan deprem ve tsunami felaketine uğrayanlara da gönüllü olarak yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

Sadece mücadele azminin değil, dini inançların da felaketlere katlanmada güç verdiğini anlatan filmde IMDb'den öğrendiğim kadarıyla Bethany Hamilton büyük bir soğukkanlılıkla danışmanlık yapmış ve hatta köbekbalığı saldırısı sırasında yaşananların en doğru şekilde aktarılmasına büyük önem vermiş.

Film boyunca "bu kadarı da gerçek olamaz" hissi yakanızı bırakmıyor ama kapanış sırasında kullanılan gerçek görüntüler hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.

Bu arada Bethany Hamilton rolündeki AnnaSophia Robb'un sol kolu için yapılan görsel efektin gayet başarılı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

FİLMİN KÜNYESİ
Dalgalara Karşı (Soul Surfer)
Yapım Yılı: 2011 (ABD)
Yönetmen: Sean McNamara
Oyuncular AnnaSophia Robb, Helen Hunt, Denns Quaid
Türü: Biyografi, Dram, Spor
IMDb notu: 6,9



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder