Sayfalar

8 Nisan 2013 Pazartesi

THATCHER'IN ARDINDAN

İngiltere yakın tarihinin "Demir Lady" lakaplı eski Başbakanı Margaret Thatcher öldü. Neo-liberallerin anası sayılan Thatcher'ı endüstriyel futbol karşıtları hiç de hoş hatırlamıyor...
Thatcher, Kevin Keegan, Terry McDermott, Phil Thompson ve Emlyn Hughes ile birlikte...
Aslında bugün tüm dünyadaki statlarda merdivenlerin boş bırakılması, tel örgülerin kaldırılması ve çok sayıda polisin görev yapması gibi belirli güvenlik önlemlerine rastlıyorsak bu en çok Margaret Thatcher döneminin eseri...



İngiltere'de 1979 ile 1990 yılları arasında Başbakanlık yapan Thatcher, ekonomik istikrar için grevci maden işçilerine yoğun savaş açmış, sonunda kazanmıştı. Tabi, kazancının işçi sınıfının nefreti olduğunu söylemek de zor değil. Uygulanan politikalar, ülkenin genelinde ve özellikle Manchester kentinde büyük tepki toplamıştı.

Thatcher'ın savaştığı alanlardan biri de gerçekten de tüm dünyanın başına belalar açan holiganizm olmuştu. Ancak yapılan mücadelede öncelikle sert güvenlik politikalarının uygulanmasıyla adeta kurunun yanında yaş da yanmıştı. Ne ilginçtir ki, -ABD'nin ve başkan Ronald Reagen'ın da katkısıyla- her alanda değişim geçiren İngiltere'de kulüp-taraftar ilişkileri yeniden düzenlenmişti.

Özellikle kuzey kulüplerinin hiç sevmediği Margaret Thatcher'ın ölümünden sonra ilk tepki Manchester United'dan geldi. United yönetimi, Manchester City ile yapılacak derbi maçta saygı duruşunda bulunulmayacağını açıkladı.

Preimer League yönetimi, kulüplerin saygı duruşu ve siyah bant takma seçeneklerinden birini uygulayabileceklerini duyurdu ama zorunluluk getirmedi. United, siyah bant da takmayacaklarını bildirdi.

Thatcher'dan nefret edenler listesinin başında kuşkusuz Liverpool taraftarları da geliyor. 1989'da yılında, Nottingham Forest - Liverpool maçı sırasında yaşanan ve tamamı Liverpool'lu 96 taraftarın ölümüyle sonuçlanan Hillsborough Faciası sonrası Thatcher, kendisine yalan söyleyen polis yetkililerine kanmış (ya da öyle görünmüş) ve olayların sorumlusunun alkollü Liverpool taraftarı olduğunu açıklamıştı. Olayla ilgili gerçekler, bağımsız bir komisyon tarafından geçen yıl açıkça ortaya kondu ve şimdiki Başbakan David Cameron tarafından bir özürle açıklandı. Olayların sorumlusu gerçekte polisti ve ezilenlere hiçbir şekilde yardım edilmemişti. Hatta olay sonrası yapılan soruşturmada polisin raporları, sorumluluğu Liverpool taraftarına yükleyecek şekilde değiştirdiği ortaya çıkmıştı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder