Sayfalar

27 Temmuz 2012 Cuma

OLİMPİYATTA "İYİ Kİ YOK" DEDİRTEN DALLAR

OLİMPİYAT OYUNLARI TARİHİNDE BAZI İLGİNÇ OYUNLAR, YARIŞILAN SPOR DALLARI ARASINDA BULUNUYORDU.

Yukarıdaki resmi gördükten sonra hatırlayacaksınız, dönem filmlerinin bazılarında hanımlar ve beyler çay saatini beklerken golfe, poloya ve krikete benzeyen bir oyun oynarlar. Hatta bazı kahramanlar, elinde içki şişesiyle oyuna katılır, harika bir vuruş yapar; sonra baş kadın karakter çıkar, zayıf olan rakip takıma geçer ve olaylar gelişir... İşte bu spor/oyunun adı Croquet. Bu oyun, 1900 Paris Olimpiyat Oyunları programında yer aldı ve gururlu Fransızlar bütün madalyaları topladı. Çünkü başka hiçbir ülkeden sporcu katılmamıştı.1904'te de oyunlara alınan oyun bu kez sert zeminde oynandı, yine başka ülkeden katılan olmayınca bu kez madalyalar Amerikalılara kaldı.

Halat çekme en güzel okul bahçesinde hatta mümkünse kızlara karşı oğlanlar şeklinde oynanırsa zevklidir; tabi hala oynayan kaldıysa. Zamanın olimpiyat yöneticileri ise ciddi ciddi spor olarak oyunlara koymuş ve 1920'ye kadar oynatmış.
Squash sahasına benzer ama raketlerle oynanan tenis benzeri bir oyun Jeu De Paume. Palmiye ağacının yapraklarına benzer bir raketle oynandığı için bu adı almış. Sadece 1908 Olimpiyatları'nda oynanan "Palmiye Oyunu"nda altın madalyanın sahibi, ABD'li Jay Gould kazanmış.
İngilizler beyzboldan anlamaz, Amerikalılar kriketi sevmez. "Güneş Batmayan İmparatorluk"un oyunu kriket, 1900'de oynandı ve neyse ki hemen rafa kaldırıldı. Oyunlarda Britanya, Fransa, Hollanda ve Belçika mücadele etmiş ve haliyle altın madalyayı Britanya kazanmıştı.
ABD sağolsun, basketbolda rüya takımını gönderiyor ve gözler bayram ediyor. Peki Tiger Woods ya da güzeller güzeli Michelle Wie'den neden mahrum kalalım, değil mi? Golf son kez 1904'te oynandı, 117 sporcunun 114'ü ABD'liydi. Kim bilir, belki de Michelle Wie'yi 2016'da izleyebileceğiz çünkü golf, Rio'daki oyunlarda yerini alacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder