Sayfalar

13 Temmuz 2012 Cuma

ZİRVEDEN DİBE

OLİMPİYAT TARİHİMİZDE ALTIN MADALYA KAZANAN TEK KADIN SPORCU NURCAN TAYLAN, ÇALKANTILI HAYATIYLA DA DİKKAT ÇEKİYOR. 


Nurcan Taylan, 1983 yılında Sivas’ta doğdu. Hocası Mehmet Üstündağ tarafından keşfedildiğinde henüz 11 yaşındaydı. 
Türkiye, kadınlar halterin yükselen yıldızıydı ve Nurcan da belki bu yıldızların en parlak olanıydı. 
ZİRVEYE ÇIKIŞ
Altı Avrupa ve bir dünya rekoru kıran, iki dünya rekorunu da egale eden Nurcan Taylan’ın en başarılı ve bir o kadar da çalkantılı yılı 2004’tü. Nurcan, Atina Olimpiyat Oyunları’nda 210 kiloluk derecesiyle hem dünya rekorunun sahibi oldu hem de altın madalya kazanarak Türk spor tarihine geçti. 
Aylin Daşdelen ve Sibel Şimşek
SONUN BAŞLANICI
Oyunlar bittikten birkaç ay sonra ise bu kez bir skandalın ortasına düştü. Milli takımdan arkadaşları Aylin Daşdelen, Sibel Şimşek ve Şule Şahbaz, büyük minnettarlık beslediği antrenörü Mehmet Üstünkaya hakkında taciz suçlamasında bulundu. Nurcan, yerini hocasının yanı olarak belirledi ve karşı saldırıya geçti. Onun iddiasına göre de kadın halterciler arasında “lezbiyenlik” ileri boyuttaydı. 
Soruşturma açıldı, delil bulunamadı ama Taylan, belki de en verimli çağında milli takımdan uzak kaldı. 2005 yılındaki Avrupa Şampiyonası’na götürülmedi. Bu sonun başlangıcıydı.
Nurcan Taylan, 2008 yılında bu kez Pekin’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda adını tarihe kazımak amacındaydı ama sıfır çekerek hayal kırıklığı yarattı. 

DOPİNG BELASI
2009’da Avrupa Şampiyonası’nda, 2010’da Antalya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda yine kürsünün en üst basamağındaydı. Her şey iyi gidiyor gibi görünüyor ama bu kez haltere bir kabus gibi çöken doping belası onu da vurdu. Haziran 2012’de 4 yıl ceza alan Nurcan Taylan, olimpiyat hayallerine veda etmek zorunda kaldı. 
GRUPLAŞMA İDDİALARI
Halter milli takımında sporcular arasında çekişmeler yaşandığı dedikodu şeklinde hep konuşuluyor. Federasyon Başkanı Hasan Akkuş, gruplaşmaları bitirdiğini iddia etse de Sibel Şimşek, Aylin Daşdelen ve o dönemin sporcusu, şimdi bu haltercilerin antrenörü Şule Şahbaz’ın hep birlikte hareket ettikleri yakından gözleniyor. Bu sporcuların Kocaeli Kağıtspor’da spor hayatına devam ettiklerini de ayrıca belirtmek gerekiyor. Sibel Şimşek ile Aylin Daşdelen Londra 2012 kadrosunda bulunuyor. Bu sporcular, hatırlanacağı gibi Nurcan Taylan ile Mehmet Üstündağ krizinde karşı karşıya gelmişti. 48 kiloda Taylan’ın yerini alan genç Nurdan Karagöz de Kağıtspor’un sporcusu. 
Mehmet Üstündağ ve Nurcan Taylan

DEDİKODULAR... DEDİKODULAR
Nurcan Taylan ile Mehmet Üstündağ arasında “antrenör-sporcu” ilişkisini aşan bir durum olduğu iddiaları da bir başka dedikodu ancak bu durumla ilgili de hiçbir kanıt bulunmuyor. Halter camiasının da iddialar hakkında “ketum” davranışı dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder